Yapı Kayıt Belgesi
Yapı Kayıt Belgesi; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak 31/12/2017 tarihinden önce yapılan bir yapının kayıt altına alınması ve kullanımına yönelik olarak verilen, imar bakımından ilave bir hak sağlamayan ve kazanılmış hak oluşturmayan, yapının imar durumu ve ruhsata uygun hale getirilmesi veya kentsel dönüşüm uygulamasına
kadar verilen geçerli olan geçici bir belgedir.
Yapı Kayıt Belgesi Verilmesi ve Bedeli
Yapı Kayıt Belgesi süreci Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Yapı Kayıt Belgesi başvuruları doğrudan veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aracılığı ile sadece e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmektedir.
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsanın emlak vergi değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda %3, ticari kullanımlarda %5 oranında hesaplanarak kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabına ödenmesi gerekmektedir.
Yapı Kayıt Belgesi Verilmesinde Belediyelerin Yetkisi
Yapı Kayıt Belgesi sürecinde belediyelerin, arsa emlak vergi değerinin ilgilisine verilmesi, imar planlarında
umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin belge ile belediyeye ibraz edilen Yapı Kayıt Belgesini işlemlerde esas almak dışında herhangi bir görev ve yetkisi bulunmamaktadır.